7 בעיות גנטיות נפוצות אצל חתולים


מאת: מאיה זיידנר, טכנאית ראשית ומנהלת קבלה במרכז וטרינרי רמת השרון

 

עם כל כך הרבה דגש המגיע עם הבנת הדנ"א של בעל החיים שלנו (איזה גזע הם? מאיפה הגיעו? וכו'..), הורי בעלי החיים מתחילים באופן טבעי לתהות אילו מחלות הם יורשים יחד עם אותן עיניים כחולות או פרווה מנומרת.

 

להלן מפורטות שבע מחלות גנטיות בחתולים, הסימפטומים שלהם, אילו גזעים מושפעים מהן, וכיצד ניתן למנוע אותן ולטפל בהן.

 

מחלת דרכי השתן בחתולים

חתולים מאובחנים במחלת דרכי השתן כאשר יש להם סימפטומים אופיניים לכך (מתקשים לתת שתן, מתן שתן בכמויות קטנות בתדירות גבוהה, כאב בעת מתן שתן, עשיית צרכים מחוץ לארגז) וכאשר מחלות אפשריות אחרות נשללו. גנטיקה לבד אינה הסיבה היחידה למחלות בדרכי השתן, אך בשילוב עם מדדי סיכונים כמו לחץ והשמנה אפשר לנבא אילו חתולים יפתחו את הסימפטומים.

טיפול ומניעת מחלות בדרכי השתן מתרכז בהקלה על לחצים, העשרה סביבתית, שמירה על ארגז חול נקי, שינויים תזונתיים, הגברת צריכת נוזלים ובעת הצורך מתן תרופות אנטי-דלקתיות או אחרות.

 

סכרת

סכרת מסוג 2 שכיחה אצל חתולים ככלל, אך אצל חתולים מסוג בורמיז יש סיכוי גבוה מהנורמאל לסכרת בעקבות הגנטיקה שלהם. תסמינים אופיניים לסכרת כוללים צמא ושתן מוגברים, ירידה במשקל למרות תאבון בריא, או לעיתים, תאבון מוגבר.

אין בדיקה אותה ניתן לבצע כדי לדעת האם חתול הבורמיז בסכנה לפתח סכרת, כך שהחוקים הכלליים למניעת סכרת חלים, כגון שמירה על משקל, עידוד ביצוע פעילות גופנית, והאכלה בדיאטה בעלת חלבון גבוה או דלת פחמימות. טיפול בסכרת כולל זריקת אינסולין יומית.

 

מחלת כליות פולצסטיות

לחתולים עם מחלת כליות פולצסטיות יש חללים מלאים בנוזל בכליות שלהם (ציסטות). הציסטות הללו יכולות בסופו של דבר להפוך לגדולות או רבות כל כך עד שהחתול יפתח אי ספיקת כליות. במקרה כזה, החתול יפתח סימפטומים כמו צמא או השתנה מוגברים, תיאבון ירוד, ירידה במשקל ועייפות. המחלה שכיחה יותר אצל חתולים פרסים והימלאיה בשל גן פגום שנמצא בתדירות גבוהה בגזעים אלה.

 

טיפול בחתולים עם מחלת כליות פוליצסטיות כולל שינוי תזונה, טיפול בנוזלים ובמגוון תרופות לפי הצורך.

 

מחלות לב

קרדיומיופתיה היפרטרופית (סוג של מחלת לב) מגיעה כתוצאה ממוטציות גנטיות המזוהות אצל חתולי מיין קון ורגדול. חתולים שנפגעו ממחלה זו יכולים למות מוות פתאומי או לפתח אי ספיקת לב בתחילת או אמצע חייהם. טיפול באי ספיקת לב יכול לשפר את איכות חייהם של חלק מהחתולים עם מחלה זו.

 

תסמונת מאנקס

מוטציות גנטיות הובילו לחתולי מאנקס (וכמה גזעים נוספים) להיוולד עם זנב קצר במיוחד או ללא זנב כלל. למרבה הצער, מוטציות אלה לא משפיעות רק על מבנה העצמות של הזנב, אלא גם משפיעה על רקמות עצביות בקרבת המקום, וכתוצאה מכך הן גורמות לתנועות חריגות ברגליים האחוריות ולבריחת שתן.

 

ככל שהזנב של החתול קצר יותר, כך גודלים הסיכויים של החתול להיות בעל תפקוד נוירולוגי לקוי בהתאם. אין טיפול בתסמונת מאנקס, מלבד טיפול סימפטומטי.

 

חירשות

חתולים לבנים עם עיניים כחולות בעלי סיכויים גבוהים יותר להיות חירשים מאשר אחרים בגלל מוטציות גנטיות אשר לא משפיעות רק על צבע הפרווה והעיניים שלהם, אלא גם על מבנה האוזניים. הירושה של הגן הלא נורמאלי הזה מורכבת, ועל כן, לא כל חתול בעל גן זה יהיה חירש. בנוסף, שיער לבן ועיניים כחולות יכולות להיות תוצאה של גנים אחרים אשר לא מעלים סיכויים לחירשות.

 

אין טיפול עבור חירשות המגיעה כתוצאה מגן זה, אך חתולים שנפגעו ממנו יכולים לחיות חיים ארוכים ומאושרים אם נמצאים בתוך בית.

 

עיוורות

ניוון רשתית הדרגתי הינה מחלה הגורמת לעיוורות באמצע או לקראת סוף החיים, וידועה כמחלה גנטית אצל מספר חתולים. הגן המוביל למחלה זו נפוץ יותר אצל גזעים כגון אבסיני, סומלי ובאוסיקט.

 

אין טיפול עבור עיוורון בחתולים, ובדומה לבעיית החירשות, חתולים עיוורים יכולים לחיות חיים מלאים ומאושרים אם שומרים עליהם בבית.

 

 

לשאלות נוספות, ניתן לפנות למרפאתנו במספר 03-5403368, מרכז וטרינרי רמת השרון.